Най-важното за хлебарките

Хлебарките не са от вчера

Хлебарките са били на Земята преди нас и е много вероятно да ни надживеят. Открити са вкаменелости на хлебарки от преди  400 милиона години и оттогава те са оцелели до наши дни без да променят анатомичното си устройство. Хлебарките издържат на повече от 100 пъти по-висока доза радиация от смъртоносната за хората и могат да оцелеят при ядрена война. На всичкото отгоре те могат да живеят близо месец с откъсната глава защото дишат чрез трахеи, чиито отвори са разположени от двете страни на тялото.

Какво обичат хлебарките

Хлебарките се нуждаят най-много от топлина и влага. Всички хлебарки избягват дневна светлина, обичат да са прикрити и обитават най-често в баните или тоалетните: зад готварски печки и хладилници, под кофите за боклук, зад шкафове, под белещ се тапет, в пукнатини и шахти, покрай тръбите и т.н. Те ядат почти всичко включително картон, месо, сапун и лепило, а при липса на храна стават канибали - големите изяждат малките и умрелите хлебарки. Могат да издържат без храна повече от месец. Те живеят при температури между 20-35 градуса целзий и стоят заедно в групи. Хлебарките са нощни животни, появяват се след загасване на осветлението. Но ако леговището им е пренаселено и не им достига храна, те започват да излизат и през деня. Така че ако видите една хлебарка значи те вече са толкова много, че им е станало тясно.

Откъде се появиха тези хлебарки!?

Освен с популацията, която вече се е настанила във вашият дом или офис, вие ще трябва да се справяте и с хлебарките, които прииждат от съседни апартаменти, офиси, мазета, тавани, от съседни входове, а през топлите месеци и от други сгради. Хлебарките изминават големи разстояния, пропълзявайки през шахти, отдушници, въздухопроводи, комини и електрически инсталации, през стълбищата и стените на сградите, промъкват се през прозорци и врати, отточни канали, сифони, цепнатини, дупчици, ключалки... Те и техните яйца могат да бъдат внесени във вашия дом или офис с дрехи, обувки, мебели, стоки, картонени опаковки и т.н. Така че борбата с хлебарките трябва да се води постоянно.

Болести

Хлебарките са механични преносители на над 40 вида опасни заболявания като дизентерия, салмонела, гастроентириткоремен тиф, хепатит и полиомиелит. Предизвикват алергични и астматични кризи. Тяхното меню е доста разнообразно – те ядат почти всички, включително ферментиращи вещества, отпадъци от замърсени септични канали, умрели болни животни, коса, кожа и т.н. Техните секрети могат да се открият върху чинии, които изглеждат чисти и върху оставената на открито храна.

Размножаване

Женската хлебарка може да произведе над 240 малки хлебарки. Тя отлага яйцата си в малка капсула - ”оотека”, която носи в края на коремчето си. Яйцата се излюпват за около 20-30дни, в зависимост от температурата на околната среда, така че ако унищожите и последната женска хлебарка, веднага след като е снесла яйцата си, в следващите месеци, все още ще виждате хлебарки, излюпени от нея. Малките хлебарки напълно наподобяват възрастните и са чувствителни на същите препарати, с които се унищожават и те.

Видове хлебарки

Има около 4000 вида хлебарки. За щастие вие вероятно имате проблем само с два вида – кафявата или черната хлебарка. Напоследък се разширява популацията и на американската хлебарка. Разпространено е заблуждението, че след обработка хлебарките можело да мутират или че ставали албиноси. Това не е така – около 7 пъти в живота си хлебарката сменят хитиновата си обвивка и за няколко часа след смяната хлебарката е бяла, а след това в следствие на досега с въздуха се оцветява в обичайните си цветове.

Черна (ориенталска) хлебарка (Blatta orientalis)

Това са големите черни хлебарки, произхождат от северна Америка и са разпространени в цял свят. Тези хлебарки се срещат най-често в канализацията, но могат да оцелеят и на открито. През деня те се крият в недостъпни пукнатини и тъмни ъгълчета на кухненски мебели. Хранят се с всякакви органични продукти и отпадъци. Женските хлебарки могат да гладуват до 30-40 дни. Възрастните мъжки ориенталски хлебарки са на дължина около 25 mm, а женските около 32 mm. Предпочитат да обитават канали, мазета, по-ниски етажи и влажни места с температура 20-27?С. Понякога могат да бъдат срещнати и на открито по клони, листа, в близост до жилищни сгради и т.н. Женската хлебарка отлага в близост до храна на защитено място 7-8 капсули (оотеки), всяка от които съдържа 16-18 яйца. Продължителността на живота на черната хлебарка е около 180 дни.

Кафява (германска) хлебарка (Blattella germanica)

Това е най-разпространената хлебарка в България и в света и е една от най-дребните. Въпреки името си германската хлебарка произхожда от Азия. Среща се в жилища с централно парно отопление, както и в помещения, в които се държи храна, където оптималната температура е около 25-28?С. Женската хлебарка носи капсулата  (оотека) от 1 до 4 седмици и отлага на влажно място, за да могат малките да пият веднага след като се излюпят. Всяка капсула съдържа 35-45 яйца, а всяка женска хлебарка може да отложи през живота си от 4 до 8 капсули. Този вид хлебарки живеят от 100 дни до 1 година. Германската хлебарка може да се открие навсякъде в сградата, но предпочита топли и влажни места. Най-често се среща в кухни и бани, но обитава и останалите стаи. Всяка пукнатина или процеп, разположени близо до източник на храна или вода е потенциално убежище, където германската хлебарка прекарва около 75% от живота си. Възрастните достигат на големина 13-15 mm. На цвят са светло кафяви до жълтеникави. Женската германска хлебарка се отличава от мъжката по по-късите си крила.

Американска хлебарка (Periplaneta Americana)

Американската хлебарка произхожда от Африка и е широко разпространена из цял свят. Обитава предимно пристанищните градове и корабите. У нас се среща най-често в абонатните станции на жилищните блокове и канализационни системи. През летните месеци може да се види и на открито - в дворове или на улицата. Американската хлебарка е с кестеняво-кафеникав цвят на крилата, а по гърдите е с жълти петна. Женската хлебарка оформя капсула, която закрепва със секрет на предварително подбрано място. Отлага 21-59 капсули, всяка съдържаща 16-28 яйца. Продължителността на живота на този вид хлебарки е от 100 дни до 2-3 години. Американските хлебарки влизат в сградите от канализационната система, по тръбите или при случайно внасяне отвън.

Борба с хлебарките

Ефективната борба с хлебарките трябва да се извършва от квалифицирани специалисти със сертифицирани препарати. За да се определят подходящите препарати трябва да се прецени стадия на развитие на популацията, развъдните им райони, както и основните източници на храна. Професионалните препарати имат дълго остатъчно действие и ако не се отмият те унищожават хлебарките в продължение на няколко месеца. След като влезе в контакт с препарата хлебарката го отнася в гнездото, заразява останалите и така една от тях би могла да се унищожи цялата популация. За съжаление няма препарат, който да убива яйцата на хлебарките. Капсулата, в която са яйцата има много дебела хитинова обвивка, защитаваща яйцата от препаратите. Затова се налага между 20 и 30 дни след първата обработка да се проведе втора. Така се унищожават новородените още преди да са снесли на свой ред яйца.

Превантивни мерки

Поддържайте висока хигиена. Скрийте откритата храна и не оставяйте мръсни чинии. Метете трохите, не оставяйте храната на домашните си любимци през целия ден на открито. Поправете капещите кранове и сълзящите тръби – хлебарките могат без храна, но не могат без влага. Обработвайте или дръжте запушени отходните тръби. Запушете процепите в стените, покрай тръбите, до прозорците и вратите. Опитайте се да организирате вашите съседи и обработете с препарат с дълготрайно остатъчно действие цялата сграда – всички апартаменти, стълбището, мазетата и тавана. Така ефектът би бил максимален. Борбата с хлебарките е въпрос на редовни превантивни обработки, за да се подържа биологичния минимум на популацията. Не допускайте хлебарките да ви превземат! Дори да не срещате хлебарки в къщи или в офиса, провеждайте превантивни обработки два пъти в годината преди да са се настанили трайно. Хлебарките прииждат от други сгради или се внасят с багаж, така че никога не може да се каже, че сте си решили проблема с хлебарките окончателно.

Ако искате да се справите сами

Най-добре е да повикате специализирана фирма, работеща под контрола на РИОКОЗ. Ако имате намерение да се справяте сами – консултирайте се със специалист. Той знае не само с какво, но също КАК и КЪДЕ трябва да се обработва. Разбира се можете свободно да ползвате спрейове за непрофесионална употреба като Raid и Baygon, но трябва да знаете че ефектът от тях е минимален: те биха убили само и единствено хлебарката, която напръскате директно. Тези спрейове нямат остатъчно действие! Освен това при обработка с такъв спрей напръсканата хлебарка умира веднага, а при употребата на професионални препарати част от хлебарките отнасят отровата със себе си в гнездото, където заразяват и останалите.
Употребата на различни листчета, капани, пасти и т.н. не може да ви помогне ако имате наистина сериозен проблем с хлебарките. Те имат своето място или ако популацията е съвсем малка, или ако се поставят след напръскване с професионален препарат - като поддържащо третиране.
За правилното водене на борбата с хлебарките са от значение: вида и площта на обекта, заселеността от инсекти, а също и конкретният вид хлебарки. Добре е ако при отделните обработки се редуват препаратите, в противен случай хлебарките стават резистентни и химическите съставки вече не им действат! Имайте предвид, че въпреки различните си имена, много от препаратите имат еднакво активно действащо вещество, така че не е достатъчно да се използва друга марка препарат – трябва да се използва препарат с различни съставки. Важно е да се знае, че 20 дни след обработка не трябва да се пръска отново – независимо дали с друг или със същия препарат, за да не развият резистентност. При неправилен подбор на препаратите ефектът би могъл да е минимален и само да се стимулира тяхното разселване.
Въпреки че повечето препарати са сертифицирани и разрешени за употреба в домашни условия, задължително трябва да се използва маска. Недопустимо е да се използват вкъщи препарати, предназначени за земеделски нужди – те могат да причинят алергии и други проблеми! Не случайно в повечето страни от Европейския съюз професионалните препарати за борба с хлебарките са достъпни само за специализираните фирми и продажбата им на граждани е забранена.

*Използвани са материали от различни интернет източници, Wikipedia и сайтове на фирми за pest control (ДДД).