Белгийски екип маскира чрез феромони робот в хлебарка

Минироботът InsBot привлича хлебарките на открито, където те лесно могат да бъдат унищожени

Минироботът InsBot привлича хлебарките на открито, където те лесно могат да бъдат унищожени

Белгийски учени са на път да направят пробив във вековната битка с един от най-старите врагове на човечеството - хлебарките, писа в. "Обзървър". Посредством миниробота InsBot те са успели да убедят предпочитащите тъмните убежища и влажните дупки създания да излязат на светло, където пък лесно могат да бъдат стъпкани. Проучването на екипа от Свободния университет в Брюксел е продължило 3 години и струва 3 млн. евро. Но пък постижението му е обещаващо.


Тайната на InsBot, който прилича повече на острилка за моливи, отколкото на истински робот, е неговата миризма - той всъщност мирише на хлебарка и така примамва "братята" и "сестрите" си от вида Periplaneta Americana (обикновена американска хлебарка) да изпълзят от дупките и "да се запознаят" с него. Тялото на робота е обсипано с коктейл от феромони и молекули, които привличат буболечките и му позволяват да се инфилтрира сред тях.


"Ние знаем твърде малко за това как такива децентрализирани общности като тези на хлебарките всъщност вземат колективни решения", казва директорът на лабораторията по социална екология към Свободния университет в Брюксел Жан-Луи Деньобур. Експериментите на белгийския екип са показали, че хлебарките са социални създания. В група от 20 хлебарки всяка има еднаква тежест, но по принцип те търсят контакт със себеподобни.


При експериментите на белгийския екип InsBot влизал в произволна дупка, оставал там 10-15 секунди, след което към него се присъединявала отначало една, а впоследствие и други хлебарки. Колкото по-дълго хлебарките оставали в тази дупка, толкова по-големи били шансовете към тях да се присъединят и други. А когато след това InsBot излизал извън дупката, винаги го следвали по няколко. Където пък ги чакали хората, готови да ги ликвидират. Шефът на екипа белгийски учени обаче твърди, че хлебарките не са по-мръсни от мухите и са по-скоро жертва на предразсъдъци. Което обаче не му пречи да продължава експериментите с InsBot.

Ключови думи към статията: